Dirigenten

Informatie over de huidige dirigenten van Muziekvereniging de Poort van Brabant:

Muzikale leiding fanfareorkest:Patrick van Zutven werd geboren in 1973 in het Brabantse Beek & Donk. Al op 7 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste lessen op trombone van zijn vader, waarna hij al snel lid werd van de Koninklijke harmonie O&U te Beek en Donk. Niet lang daarna werd hij op 15 jarige leeftijd aangenomen als trombonist bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest. In 1990 ging hij trombone studeren bij Henri Aarts aan het Fontys Conservatorium. Later heeft hij ook lessen gevolgd op bastrombone bij Ben van Dijk en Brand Attema.

Naast de fanfare “De poort van Brabant” dirigeert hij het jeugdorkest van de Koninklijke Philharmonie Leende, waarmee hij speelde op het “Heritage Festival” in Londen en vervolgens 2 grote “Popconcerten” gaf. Tot voor kort was Patrick dirigent van het jeugdorkest van harmonie de UNA uit Valkenswaard, waarmee hij op 27 april 2014, i.s.m. met de coverband “Doe maar net alsof”, een wervelend en vernieuwend afscheidsconcert heeft gegeven. Daarnaast is hij 9 jaar dirigent geweest van het jeugdorkest van de Koninklijke harmonie O&U uit Beek en Donk, waarmee hij enkele hoogtepunten heeft beleefd zoals deelname aan het “Heritage festival” in Londen, waar het hoogst aantal punten werden behaald in de categorie blaasorkesten, en het E@oncert ter ere van het 40-jarige bestaan van het jeugdorkest.

In de overige uren is hij veel bezig met het arrangeren van muziek voor harmonie/fanfarekorpsen in combinatie met vocalen en combo. Als gasttrombonist en dirigent is hij regelmatig te vinden bij verschillende harmonie/fanfarekorpsen in de regio. Ruim 10 jaar was hij verbonden als bastrombonist bij het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht te Vught.
Na het behalen van zijn conservatorium diploma “Docent muziek” heeft hij sinds 2006 een vaste fulltime aanstelling als muziekdocent bij scholengemeenschap “Were Di” te Valkenswaard.

Muzikale leiding koor:


     "Voor mij bestaat er niets mooiers dan zingen en niets mooiers dan zangers!
Als zangpedagoog en koordirigent werk ik met zangers van verschillend niveau, van alle leeftijden en van allerlei pluimage. Tijdens lessen en repetities werk ik graag aan een goed, gezond stemgebruik en aan een mooie, doorleefde uitvoering van de muziek waar we mee bezig zijn. Zingen is een ervaring en een manier van muziek maken en uiten, die ik met veel mensen wil delen en aan iedereen aan kan raden".


 

Esther Sijp (*1963) studeerde hobo aan het Utrechts Conservatorium bij Arthur Mahler. Al aan het begin van de studie speelde ze regelmatig solo met verschillende orkesten. Ook speelde ze in het Gelders Orkest, in verschillende kamermuziek-ensembles, als solo-hoboïste bij de Utrechtse Bachcantatediensten en bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest in Bach's Hohe Messe en Mattheuspassion. Daarnaast zong zij in het (gerenommeerde) Conservatorium Kamerkoor o.l.v. Reinier Wakelkamp.
De liefde voor de koorzang en koormuziek heeft ze gebruikt om te gaan dirigeren. Na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan met een kerkkoor en een cantorij ging ze koordirectie studeren bij Krijn Koetsveld aan de Hogeschool voor de Kunsten, faculteit Muziek te Utrecht. Daar legde ze het eindexamen met zeer goed gevolg af in een concert waaraan verschillende koren, waaronder het Eindhovens Vocaal Ensemble, en een verscheidenheid aan instrumentalisten en zangsolisten deelnamen. Op het programma stonden werken van Vittoria, Schütz, Vic Nees, Mendelssohn en de mis in g-moll van J.S. Bach.
Als dirigent is zij gekend om de originele programma's, die een grote inhoudelijke eenheid hebben, d.w.z. "een goed verhaal vertellen". Haar kennis van de menselijke stem draagt bij tot de vorming van een goede koorklank, met de mogelijkheid boven de techniek van het musiceren uit te stijgen naar een expressieve uitvoering. Het uitgangspunt dat een kooravond in een goede, productieve sfeer moet plaats vinden, waarbij iedere stem(groep) tot zijn/haar recht komt draagt bij tot een zeer goede sfeer en een groot engagement in de koren waarvan zij de leiding heeft.
In het verleden heeft zij verschillende koren geleid.
Nu is zij o.a. dirigent van het koor van de Poort van Brabant (Maarheeze, van het Maria Presentatie Koor en de Schola Cantorum van de Parochie in Aalst-Waalre en van de DayLightSingers.
Zij is mede-dirigent bij de Capella Vesperale in Eindhoven, die de maandelijks Evensong in de Catharinakerk verzorgt. De Capella da Vittoria is een projectensemble onder haar leiding, dat zich richt op muziek uit de renaissance.
Bij Kunstkwartier is ze docent stemvorming en koorzang: in Geldrop leidt ze het volwassenkoor en de Junior- en Teenvoices; in Helmond geeft ze cursussen stemvorming en spreken in het openbaar, leidt ze het renaissancekoor en geeft ze speciale lessen aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
Ze werkt als consulent voor de NSGV-Den Bosch, die de belangen behartigt van iedereen die met kerkmuziek te maken heeft.
Vanuit de NSGV is ze ook lid van het bestuur van de Stichting Koorplein Noord-Brabant, met als speciaal aandachtsveld de kinderkoorzang.

Daarnaast geeft ze privélessen zang, ademtraining en muziektheorie, en cursussen en workshops stemvorming bij diverse koren en speelt ze basdulciaan.

Voor meer informatie over Esther kunt u terecht op: http://www.voic-es.nl

Muzikale leiding slagwerkgroep en jeugdslagwerkgroep:


Ron Colbers doet heel z’n leven al ‘boem’ op diverse slagwerkinstrumenten. Maar niet

alleen dat, hij speelt ook op/met een paar roze pumps, cirkelzaagbladen, tuinslang,

potten en pannen, emmertjes water, cactussen, dorre bladeren, piepschuim,

bakstenen, lichaam, gebakken ei, niets, beukenboom, en zo verder, als een componist

hierom vraagt.

De wereld van de klassieke symfonie-orkesten is voor hem een thuis. Hij speelt

veelvuldig bij diverse professionele orkesten, zoals het Residentie Orkest, de Radio

orkesten, het Gelders Orkest, philharmonie zuidnederland, en andere.

Nieuwe muziek, ook wel ‘piep-toet-knars-muziek’ genoemd door sommigen, is voor

hem een prachtige manier om de vrijheid te zoeken (en te vinden) in het maken van

muziek. Niets is hem te gek. ‘Meer dan 8 2/4 maten achter elkaar is al saai’ zou hij

eventueel als slogan kunnen gebruiken. Deze nieuwe muziek speelt hij met veel

plezier bij onder andere het Ives Ensemble, het Nieuw Ensemble, Lunapark, en

diverse andere groepen.

De drumband-hafa-wereld heeft bij hem de liefde voor muziek en slagwerk doen

opkomen. Begonnen op jonge leeftijd bij de drumband, doorontwikkeld binnen de

hafa-wereld, en vervolgens via het conservatorium de professionele muziekwereld in.

Prachtig dat hij vervolgens dan ook zelf de kans heeft om (onder andere) bij

‘De Poort van Brabant’ zijn kennis over te dragen.

Zo reist hij dus niet alleen naar bv. Sydney, Mexico, Maputo, Toronto, Amsterdam,

Parijs, Milaan, Sofia, Zürich, Lissabon, Tokyo, of waar dan ook ter wereld, maar ook

‘gewoon’ naar Maarheeze, Helmond-Brouwhuis en Casteren.


Muzikale leiding jeugdorkest:
Peter-Paul Geraats

Muzikale leiding klein orkest:


Henk van Moorsel is momenteel dirigent /orkestleider van 4 orkesten in de regio Zuid-Oost-Brabant, waaronder het klein orkest van "De poort van Brabant" 

Daarnaast heeft hij een muziekschool voor koperblazers die volgens de normen van UNISONO muzikanten opleid. Zodanig dat ze op een verantwoorde, zelfstandige wijze kunnen musiceren.Vanaf het jaar 2003 is Henk al fanatiek bezig met de opleiding van jonge muzikanten, o.a in Geldrop, Eindhoven, Hoogeloon, Westerhoven, Valkenswaard, Someren en Cranendonck.


 

Agenda