Dirigenten

Informatie over de huidige dirigenten van Muziekvereniging de Poort van Brabant:

Muzikale leiding fanfareorkest:Patrick van Zutven werd geboren in 1973 in het Brabantse Beek & Donk. Al op 7 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste lessen op trombone van zijn vader, waarna hij al snel lid werd van de Koninklijke harmonie O&U te Beek en Donk. Niet lang daarna werd hij op 15 jarige leeftijd aangenomen als trombonist bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest. In 1990 ging hij trombone studeren bij Henri Aarts aan het Fontys Conservatorium. Later heeft hij ook lessen gevolgd op bastrombone bij Ben van Dijk en Brand Attema.

Naast de fanfare “De poort van Brabant” dirigeert hij het jeugdorkest van de Koninklijke Philharmonie Leende, waarmee hij speelde op het “Heritage Festival” in Londen en vervolgens 2 grote “Popconcerten” gaf. Tot voor kort was Patrick dirigent van het jeugdorkest van harmonie de UNA uit Valkenswaard, waarmee hij op 27 april 2014, i.s.m. met de coverband “Doe maar net alsof”, een wervelend en vernieuwend afscheidsconcert heeft gegeven. Daarnaast is hij 9 jaar dirigent geweest van het jeugdorkest van de Koninklijke harmonie O&U uit Beek en Donk, waarmee hij enkele hoogtepunten heeft beleefd zoals deelname aan het “Heritage festival” in Londen, waar het hoogst aantal punten werden behaald in de categorie blaasorkesten, en het E@oncert ter ere van het 40-jarige bestaan van het jeugdorkest.

In de overige uren is hij veel bezig met het arrangeren van muziek voor harmonie/fanfarekorpsen in combinatie met vocalen en combo. Als gasttrombonist en dirigent is hij regelmatig te vinden bij verschillende harmonie/fanfarekorpsen in de regio. Ruim 10 jaar was hij verbonden als bastrombonist bij het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht te Vught.
Na het behalen van zijn conservatorium diploma “Docent muziek” heeft hij sinds 2006 een vaste fulltime aanstelling als muziekdocent bij scholengemeenschap “Were Di” te Valkenswaard.

Muzikale leiding koor:

Sinds september 2017 is Sophie de Ruijter dirigente van Port Vocalis.
Sophie (1992) is een jong vernieuwende, creatieve geest die lef en verstand in de juiste dosis combineert. Als musicus denkt zij
ook buiten de kaders van het vak om net dat beetje extra te geven. Zij speelt dwarsfluit en piccolo in orkesten en ensembles en als soliste.
Naast musicus is Sophie ook een veelzijdige dirigente. Enthousiast en bevlogen zoals ze is brengt zij muziek op een unieke manier. Mede door deze manier heeft zij haar zangminor met lovende resultaten afgerond. Vol diepgang en met bewustwording van wat je nu zingt en overbrengt is elke repetitie een prachtig proces waarin toegewerkt wordt naar een hoger niveau. Dit alles ook in combinatie met plezier en ontspanning.


Muzikale leiding jeugdslagwerkgroepen:


Ron Colbers doet heel z’n leven al ‘boem’ op diverse slagwerkinstrumenten. Maar niet

alleen dat, hij speelt ook op/met een paar roze pumps, cirkelzaagbladen, tuinslang,

potten en pannen, emmertjes water, cactussen, dorre bladeren, piepschuim,

bakstenen, lichaam, gebakken ei, niets, beukenboom, en zo verder, als een componist

hierom vraagt.

De wereld van de klassieke symfonie-orkesten is voor hem een thuis. Hij speelt

veelvuldig bij diverse professionele orkesten, zoals het Residentie Orkest, de Radio

orkesten, het Gelders Orkest, philharmonie zuidnederland, en andere.

Nieuwe muziek, ook wel ‘piep-toet-knars-muziek’ genoemd door sommigen, is voor

hem een prachtige manier om de vrijheid te zoeken (en te vinden) in het maken van

muziek. Niets is hem te gek. ‘Meer dan 8 2/4 maten achter elkaar is al saai’ zou hij

eventueel als slogan kunnen gebruiken. Deze nieuwe muziek speelt hij met veel

plezier bij onder andere het Ives Ensemble, het Nieuw Ensemble, Lunapark, en

diverse andere groepen.

De drumband-hafa-wereld heeft bij hem de liefde voor muziek en slagwerk doen

opkomen. Begonnen op jonge leeftijd bij de drumband, doorontwikkeld binnen de

hafa-wereld, en vervolgens via het conservatorium de professionele muziekwereld in.

Prachtig dat hij vervolgens dan ook zelf de kans heeft om (onder andere) bij

‘De Poort van Brabant’ zijn kennis over te dragen.

Zo reist hij dus niet alleen naar bv. Sydney, Mexico, Maputo, Toronto, Amsterdam,

Parijs, Milaan, Sofia, Zürich, Lissabon, Tokyo, of waar dan ook ter wereld, maar ook

‘gewoon’ naar Maarheeze en Casteren.


Muzikale leiding jeugdorkest:
Björn Wiermans

Muzikale leiding klein orkest:


Henk van Moorsel is momenteel dirigent /orkestleider van 4 orkesten in de regio Zuid-Oost-Brabant, waaronder het klein orkest van "De poort van Brabant" 

Daarnaast heeft hij een muziekschool voor koperblazers die volgens de normen van UNISONO muzikanten opleid. Zodanig dat ze op een verantwoorde, zelfstandige wijze kunnen musiceren.Vanaf het jaar 2003 is Henk al fanatiek bezig met de opleiding van jonge muzikanten, o.a in Geldrop, Eindhoven, Hoogeloon, Westerhoven, Valkenswaard, Someren en Cranendonck.


 

Agenda