Groot Orkest

Het groot orkest van de Poort van Brabant mag, historisch bekeken, met recht het startpunt van de muziekvereniging genoemd worden. De vereniging werd opgericht in 1956 door de toenmalige notabelen van Maarheeze. In betrekkelijk korte tijd werd er een fanfareorkest samengesteld dat reeds na 1 jaar over straat marcheerde. Deze knappe prestatie was te danken aan de muzikale leiding van Gerard Schenkelaars en de stuwende kracht van Everhard Winters. De Poort van Brabant richtte zich hierbij op de dorpen Maarheeze, Soerendonk en Gastel. Door het enthousiasme en de gedrevenheid van de dirigent werd het ene na het andere concourssucces behaald en drong het orkest in muzikaliteit door tot de afdeling 'uitmuntendheid'. Inmiddels komt het groot orkest uit in de tweede divisie.
Na een periode van 30 jaar nam Gerard Schenkelaars afscheid als dirigent en werd hij opgevolgd door respectievelijk André Cardinaal (huidig voorzitter van bestuur), Maurice Daemen en Lou Fijten. Mede onder leiding van Lou kreeg het groot orkest een nieuwe impuls en werd Musique Spectaculaire geboren. Deze bijzondere, groots opgezette (proms)concerten zijn inmiddels een traditie geworden voor de vereniging en kent tegenwoordig meerdere edities, zoals Musique Spectaculaire Junior, Musique Spectaculaire Symphonique en Musique Spectaculaire Drums. Eveneens werd onder Lou een tweetal concertreizen ondernomen naar Praag en Wenen, alwaar het groot orkest mooie concerten heeft mogen verzorgen. Sinds december 2013 geeft Patrick van Zutven op bezielende wijze leiding aan het orkest.

Momenteel bestaat het groot orkest uit zo'n 50 muzikanten in de leeftijd van 16 tot 65 jaar. De samenstelling omvat het traditionele fanfareconcept van bugels, trompetten, saxen (sopraan, alt, tenor en bariton), euphoniums, baritons, hoorns, trombones, bastuba's en gevarieerd slagwerk. De repetities zijn wekelijks in de Smeltkroes op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur (met een korte pauze). Er wordt voornamelijk gerepeteerd aan het repertoire voor de concerten die met grote regelmaat plaatsvinden,
zoals op speciale themaconcerten, het nieuwjaarsconcert en de ZoMareserAvonden. Het repertoire van het groot orkest is zeer gevarieerd; van klassiek tot pop en van koraal tot rock.

Wilt u eens een repetitie bijwonen of overweegt u om lid te worden van onze vereniging? 
Dan bent u natuurlijk van harte welkom! 
Niet onbelangrijk om nog te noemen is de 'derde helft', waarbij gezelligheid en 
saamhorigheid centraal staat.


Agenda