top of page

MUZIEKVERENIGING DE POORT VAN BRABANT

MUZIEKVERENIGING DE POORT VAN BRABANT

De Poort van Brabant is opgericht in 1956 als fanfare en is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met ruim 140 junior- en seniorleden die deelnemen aan diverse geledingen.

Zo kennen we een slagwerkgroep, het groot orkest, een koor en een klein orkest. In samenwerking met Muziekschool Grensland verzorgen wij muziekopleidingen voor jeugd en volwassenen.

Regelmatig vinden er optredens plaats zoals diverse uitvoeringen van Musique Spectaculaire, het nieuwjaarsconcert en de ZoMareserAvonden. Eveneens ondersteunt de muziekvereniging diverse dorpsactiviteiten. U bent van harte welkom om zo'n optreden bij te komen wonen. Voor meer informatie over Muziekvereniging De Poort van Brabant kunt u contact met ons opnemen. Voor de contactgegevens kunt u de contactpagina raadplegen.

8AEEA0B0-DA14-4524-B39C-9E16E925CC01.jpeg
Groot
joep 05.jpeg
podium Lizet 056.jpeg
Schermafbeelding 2021-09-20 om 22.19.38.png

Het groot orkest van de Poort van Brabant mag, historisch bekeken, met recht het startpunt van de muziekvereniging genoemd worden. De vereniging werd opgericht in 1956 door de toenmalige notabelen van Maarheeze. In betrekkelijk korte tijd werd er een fanfareorkest samengesteld dat reeds na 1 jaar over straat marcheerde. Deze knappe prestatie was te danken aan de muzikale leiding van Gerard Schenkelaars en de stuwende kracht van Everhard Winters. De Poort van Brabant richtte zich hierbij op de dorpen Maarheeze, Soerendonk en Gastel. Door het enthousiasme en de gedrevenheid van de dirigent werd het ene na het andere concourssucces behaald en drong het orkest in muzikaliteit door tot de afdeling 'uitmuntendheid'. Inmiddels komt het groot orkest uit in de tweede divisie.

Na een periode van 30 jaar nam Gerard Schenkelaars afscheid als dirigent en werd hij opgevolgd door respectievelijk André Cardinaal, Maurice Daemen en Lou Fijten. Mede onder leiding van Lou kreeg het groot orkest een nieuwe impuls en werd Musique Spectaculaire geboren. Deze bijzondere, groots opgezette (proms)concerten zijn inmiddels een traditie geworden voor de vereniging en kent tegenwoordig meerdere edities, zoals Musique Spectaculaire Junior, Musique Spectaculaire Symphonique en Musique Spectaculaire Drums. Eveneens werd onder Lou een tweetal concertreizen ondernomen naar Praag en Wenen, alwaar het groot orkest mooie concerten heeft mogen verzorgen. Sinds december 2013 geeft Patrick van Zutven op bezielende wijze leiding aan het orkest.

 

Momenteel bestaat het groot orkest uit zo'n 50 muzikanten in de leeftijd van 16 tot 65 jaar. De samenstelling omvat het traditionele fanfareconcept van bugels, trompetten, saxen (sopraan, alt, tenor en bariton), euphoniums, baritons, hoorns, trombones, bastuba's en gevarieerd slagwerk. De repetities zijn wekelijks in de Smeltkroes op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur (met een korte pauze). Er wordt voornamelijk gerepeteerd aan het repertoire voor de concerten die met grote regelmaat plaatsvinden, zoals op speciale themaconcerten, het nieuwjaarsconcert en de ZoMareserAvonden. Het repertoire van het groot orkest is zeer gevarieerd; van klassiek tot pop en van koraal tot rock.

 

Wilt u eens een repetitie bijwonen of overweegt u om lid te worden van onze vereniging? Dan bent u natuurlijk van harte welkom! 

Niet onbelangrijk om nog te noemen is de 'derde helft', waarbij gezelligheid en saamhorigheid centraal staat.

GROOT ORKEST

Koor
podium Lizet 050.jpeg
Schermafbeelding 2021-09-20 om 22.19.50.png
lizet 25.jpeg

KOOR PORT VOCALIS

Schermafbeelding 2021-09-20 om 22.18.19.png

SLAGWERKGROEP

LightTone-20180106-001.jpg
Slag
26758051_2007265035955713_1487133428418279410_o.jpg
Schermafbeelding 2021-09-20 om 22.16.49.png

KLEIN ORKEST 

Het klein orkest is op 1 december 2014 van start gegaan. Het uitgangspunt vanuit de muziekvereniging was om een platform te bieden voor volwassenen die graag een instrument willen leren bespelen, of dit in het verleden al eens gedaan hadden en dit (letterlijk) weer nieuw leven in willen blazen. Het klein orkest is gestart met een 'beginnersgroep' en een 'gevorderdengroep'. Tegenwoordig zijn de twee groepen samengevoegd tot één orkest.

De beginnersgroep bestaat voornamelijk uit leden die nog nooit eerder een instrument hebben leren bespelen. Deze leden leren muziekschrift, het bespelen van het instrument (in groepsverband) en het kijken naar de dirigent. Een uitdaging die met veel gezelligheid aangegaan wordt.

 

De gevorderdengroep bestaat voornamelijk uit (gevorderde) muzikanten die zichzelf willen laten omscholen/bijscholen. Bijvoorbeeld een slagwerker die de tuba gaat spelen. Er is een keur aan instrumenten voorhanden; bugels, saxofoons, trompetten, tuba's en slagwerk. Er is altijd ruimte voor nieuwe leden en andere instrumenten om aan te sluiten. Op dit moment bestaat het klein orkest uit zo'n 30 leden.

 

Na afloop van de repetities gaat de 'derde helft' van start, gezellig gezamenlijk nog van een drankje genieten en ervaringen uitwisselen.

 

Heeft u interesse om mee te doen met het klein orkest of wilt u eens een repetitie bijwonen? U bent altijd van harte welkom! Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de secretaris via info@depoortvanbrabant.nl.

Klei
Mieke 120.jpeg
vuqb0dVRuSQ7d3K6P98NcGCtpf9XtGnY.jpg

Fanfare De Poort van Brabant uit Maarheeze is opgericht in 1956 en is in de muziekwereld dus nog een betrekkelijk jonge muziekvereniging. De oprichtingsvergadering vond plaats op 26 juli 1956. Pastoor Verhoeven uit Sterksel, de toenmalige burgemeester van Schaik en Everard Winter, “de brouwer”, hebben het voorbereidend werk daarvoor gedaan. De gemeente verleende vervolgens subsidie voor de aanschaf van de nodige instrumenten, die werden geleverd door de firma Schenkelaars. Per 1 november kon de fanfare van start gaan. Pastoor Verhoeven was toen al enige maanden bezig met het geven van muzieklessen aan de toekomstige muzikanten. Hij heeft ook nog enkele repetities gegeven met de nieuwe instrumenten. Op 14 november echter nam Gerard Schenkelaars het stokje van hem over. Hij bleef tot 1987 dirigent, maar liefst 30 jaar!

 

Het eerste optreden was op 14 juli 1957 ter gelegenheid van het priesterfeest van pater Kiggen. Het orkest bestond in die tijd uit circa 30 personen 

PvB-First-Choices20191109DSCF3978.JPG

HISTORIE

Histo
bottom of page